Ανέργεση νέου τουριστικού συγκροτήματος στην Κρήτη.

Πρόκειται για την ανέγερση συγκροτήματος 7 ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, κατηγορίας 4 κλειδιών εντός του οικισμού «Πιτσίδια» του Δήμου Φαιστού, της Περιφέρειας Ηρακλείου, Κρήτης, με ιδιωτικές δεξαμενές jacuzzi, χώρο υποδοχής, και υπόγειους χώρους γυμναστηρίου και σάουνας.

Η Κρήτη είναι το πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας, με πρωτεύουσα το Ηράκλειο, έχει έκταση 8.336 χλμ² είναι εξαιρετικά ορεινό με μέγιστο υψόμετρο τα 2456 μ², στην κορυφή του όρους Ψηλορείτη (Ίδα). Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, είναι πόλος τουρισμού, με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό και την Φαιστό όπου βρέθηκαν ανακτορικά συγκροτήματα του Μινωικού πολιτισμού.

Η πρόσβαση στο νησί είναι εφικτή είτε ακτοπλοϊκά από τα λιμάνια της χώρας, αεροπορικώς από αεροδρόμια της Ελλάδας αλλά και απευθείας από το εξωτερικό. Το ευρύτερο περιβάλλον του οικισμού διαμορφώνεται από το χαμηλό ύψος οικοδομών, αραιά  δομημένων. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κτίρια- τοπόσημα ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που να καθορίζουν την μορφολογία της περιοχής.

Το φυσικό περιβάλλον έχει τα γνωρίσματα του κρητικού τοπίου, με βλάστηση που ευδοκιμεί στο θερμό κλίμα της περιοχής. Είναι δηλαδή χαμηλή, αραιή και θαμνώδης, ή κατά τόπους υπάρχουν ελιές, μουριές και ευκάλυπτοι.

Βασικές Αρχές και Παράμετροι Σχεδιασμού

Η βασική κεντρική ιδέα σχεδιασμού ακολουθεί την παραδοσιακή «Δυψέλη», είδος κυψέλης μελισσών για την παραγωγή μελιού που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κρήτη. Εσωτερικά, οργανώνονται οι επιστρώσεις κερήθρας με τα χαρακτηριστικά εξάγωνα μελιού. Τα σκεύη αυτά είναι μακρόστενα, και τοποθετούνται σε οριζόντια διάταξη και το ένα πάνω από το άλλο, χωνευτά στο έδαφος, αφήνοντας το μπροστινό τμήμα εμφανές.

Έτσι, οι βασικοί άξονες διάταξης της κατασκευής θα ακολουθούν διαγώνιες γραμμές που δημιουργούν την χαρακτηριστική εικόνα που παρατηρείται και στο παραδοσιακό εργαλείο της Δυψέλης. Καθ’ ύψος, ακολουθείται επίσης η ίδια αναφορά. Εκμεταλλεύεται η έντονη κλίση στο βάθος του οικοπέδου, και οι κτιριολογικοί όγκοι τοποθετούνται με τον τρόπο που τοποθετείται η Δυψέλη κατά την χρήση της. Τέλος, όπως το παραδοσιακό σκεύος καλύπτεται με χώμα, η οικοδομή θα φιλοξενεί φυτεμένα δώματα.

Χωροθέτηση και ανάπτυξη κτιριακών Εγκαταστάσεων

Ο συνολικός σχεδιασμός και η ογκοπλασία των κτιριολογικών όγκων στο οικόπεδο, δημιουργεί την αίσθηση της κυψέλης. Μέσα από πλήρη και κενά, δημιουργούνται οι κλειστοί χώροι διαμερισμάτων και οι υπαίθριου αντίστοιχα. Η οικοδομή αναπτύσσεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου, με αυτόν τον προσανατολισμό και τη θέα προς τον οικισμό.

Περιγραφή Κτιριολογικών Εγκαταστάσεων

Η βασική οργάνωση του συμπλέγματος είναι ο καθαρός διαχωρισμός υπαίθριων και στεγασμένων χώρων, διαμορφώνοντας την ιδιαίτερη ογκοπλασία που περιεγράφηκε. Οι στεγασμένοι κοινόχρηστοι συμπεριλαμβάνουν την Υποδοχή- Reception, με χώρο αποθήκευσης αποσκευών, την Κατακόρυφη κίνηση με κοινόχρηστο ανελκυστήρα και κλιμακοστάσιο, την αποθήκη Ηλεκτρομηχανολογικών, το Γυμναστήριο με αποδυτήρια/ WC, χώρο Spa, κοινόχρηστη Αυλή στα δώματα, τα οποία είναι προσβάσιμα για όλους. Οι ιδιωτικοί χώροι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των στεγασμένων όγκων, περιλαμβάνουν τα διαμερίσματα του συγκροτήματος, με τις υπαίθριες ιδιωτικές αυλές.

Το οικοδομικό συγκρότημα αποτελείται από δύο λειτουργικά σύνολα, και οργανώνεται σε τρία κτίρια, μονώροφα και διώροφα, τα οποία στεγάζουν τους παραπάνω ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Δύο από αυτά είναι διώροφα με υπόγειο, ένα διώροφο και ένα είναι μονώροφο με υπόγειο. Οι υπόγειοι χώροι που υπάρχουν, αναπτύσσονται στο ίδιο επίπεδο με το ισόγειο, πράγμα που είναι εφικτό λόγω της κλίσης του εδάφους. Ανάμεσα από τα κτίρια, και όπου χρειάζεται δημιουργούνται παρτέρια με φύτευση. Χρησιμεύουν λειτουργικά, τόσο στην ομαλή διαχείρηση της φυσικής υψομετρικής διαφοράς, όσο και για την διατήρηση της ιδιωτικότητας μεταξύ των διαμερισμάτων αλλά και αισθητικά στην συμπερίληψη του φυσικού πρασίνου.

Επιλογή Φυτικών ειδών

Τα είδη και η ποικιλίες των φυτών που έχουν επιλεγεί είναι με βάση το πρότυπο σχεδιασμού και την κατάταξη τους σε αντοχή στην ξηρασία, ώστε να ευδοκιμήσουν στο κλίμα των Πιτσιδίων. Οι παράμετροι, από λογισμικά μοντελοποίησης φυτεμένων δωμάτων, χρησιμοποιούνται με σκοπό την ενεργειακή απόδοση της οικοδομής, όπως μελετήθηκε στο LAI. Είναι τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του φυλλώματος, η πυκνότητα του υποστρώματος, το πάχος του και η περιεκτικότητά του σε υγρασία για ανεπτυγμένη φυτοκάλυψη, η αντίσταση στην διάχυση υδρατμών και η ανάκλαση μίας φυτοκάλυψης που είναι πάντα μικρότερη από αυτή των φύλλων που την αποτελούν. Έτσι επιλέγονται φυτά χαμηλής ανάπτυξης με επιφανειακό ριζικό σύστημα που αναβλαστάνουν εύκολα. Είναι τα αγρωστώδη και τα ποώδη φυτά και ίσως αραιή θαμνώδης βλάστηση.

Η ανέγερση της οικοδομής επαναπροσδιορίζει την πολυτελή τουριστική κατοίκηση, συνδυάζοντας την παράδοση και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Θα προσφέρει στην τοπική κοινότητα τουριστική άνθιση, αλλά και θα δημιουργήσει ένα νέο προτότυπο τουριστικό αρχιτεκτονικό έργο.

Υπηρεσίες

Hotel Concept, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Οικοδομική Άδεια, Interior Design, Exterior Design

Περιοχή έργου

Κρήτη

Έτος

2024

Πελάτης

Ιδιώτης

Αρχιτέκτονας

MORPHÓ