Η παρούσα αρχιτεκτονική μελέτη αφορά την Ανέγερση Ξενοδοχείου Πέντε Αστέρων (5*) με κολυμβητική δεξαμενή στη δημοτική κοινότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων, προκειμένου η επένδυση αυτή να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο Ν.4887/2022.
Η πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο του θεσσαλικού κάμπου στους πρόποδες των Μετεώρων. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την πόλη της Καλαμπάκας σε πολύ κοντινή απόσταση από την θέση του ακινήτου.
Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο των Μετεώρων αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με αποτέλεσμα την ύπαρξη των χαρακτηριστικών μοναστηριών, χτισμένων στις κορυφές των βράχων, τα οποία αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερά μοναστικά συγκρότηματα της χώρας. Τα Μετέωρα αποτελούν ένα μοναδικό μέρος και είναι κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός, διότι είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων παλαιολιθικών βράχων και βυζαντινών μοναστηριών στις απότομες κορυφές τους με μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία, τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες. Το 1988 τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από σπάνια πανίδα και χλωρίδα.
Concept καταλύματος
Η σχεδιαστική λογική γύρω από την κτιριολογική σύνθεση του έργου, έπεται μίας ευρύτερης λογικής γύρω από την οποία συγκροτείται το κατάλυμα, ένα concept. Οι παράμετροι που συγκροτούν το concept αυτο είναι:
• Σύνδεση με τη Μοναστηριακή αρχιτεκτονική: Τα Μετέωρα ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα με τον χριστιανισμό λόγω των βυζαντινών μονών που εδράζονται στις κορυφές των βράχων. Η αρχιτεκτονική ανάπτυξη του καταλύματος αλλά και η συνολική εμπειρία που θα προσφέρει ο χώρος στον επισκέπτη θα συνδέονται εννοιολογικά και μορφολογικά με την μοναστηριακή αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής αυτής όπως η περίκλειστη αυλή, η περιμετρική στοά γύρω από το καθολικό και η ύπαρξη ενός κεντρικού κατακόρυφου στοιχείου, που είναι το καμπαναριό ανάγονται σε κύρια συνθετικά εργαλεία δημιουργώντας αρχιτεκτονικές ποιότητες που προσδίδουν μνημειακότητα στο χώρο.
• Διατήρηση της συνεχούς οπτικής επαφής με τα Μετέωρα. Τα δωμάτια του ξενοδοχείου αλλά και ο χώρος του εστιατορίου τοποθετούνται με τέτοιο προσανατολισμό ώστε η όψη τους να ανοίγεται προς τη θέα των Μετεώρων. Ακόμη, ο σχεδιασμός των δωματίων είναι τέτοιος ώστε από κάθε σημείο του εσωτερικού να υπάρχει οπτική επαφή με το έξω με την βασική κίνηση να οδηγεί σε έναν ημιυπαίθριο χώρο που καδράρει τη θέα προς το μνημείο.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τελική μορφή ενός κτιρίου, ακολουθώντας παράλληλα προδιαγραφές, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, κανόνες αισθητικής και κτιριοδομικών προδιαγραφών. Στο έργο αυτό, οι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά και προδιαγράφουν την αρχιτεκτονική μορφή της προτεινόμενης εγκατάστασης είναι:
• Σεβασμός στον χαρακτήρα του τόπου. Ανάδειξη των τρόπων δόμησης της περιοχής των Μετεώρων και διατήρηση του δομικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του υφιστάμενου κτιρίου σε συνδυασμό με σύγχρονα στοιχεία με σκοπό τη δημιουργία ενός κτιριακού συνόλου που θα εντάσσεται στη περιοχή.
• Γραμμική ανάπτυξη των κτιριακών όγκων. Το νέο κτίριο τοποθετείται γραμμικά μέσω δύο μακροστενων πρισμάτων τα οποία φιλοξενούν τα δωμάτια του ξενοδοχέιο γραμμικά παρατεταγμένα ώστε κάθε ένα να προσανατολίζεται προς τα Μετέωρα. Μία υπαίθρια πορεία θα συνδέει άμεσα τον χώρο της υποδοής που βρίσκεται εντός του υφιστάμενου μύλου με τον υπαίθριο χώρο του καταλύματος προσδίδοντας την αίσθηση της συνέχειας.
• Δημιουργία ενός κέντρου αναφοράς των κοινοχρήστων χώρων. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να του επιβάλλεται η απομόνωση αλλά παράλληλα χωρίς να αποτελεί εμπόδιο στην ιδιωτικότητα των υπολοίπων.
• Γραμμική εξέλιξη των προσβάσεων των ιδιωτικών χώρων. Η περιήγηση στο οικόπεδο καθίσταται εύκολη λόγω της γραμμικής χάραξης και δημιουργίας της πορείας κίνησης.
• Η μέγιστη εκμετάλλευση του τοπίου. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός καταλύματος όπου όλοι οι χώροι διημέρευσης θα έχουν ανεμπόδιστη επαφή με το φυσικό τοπίο και τα Μετέωρα.
• Η διατήρηση της μικρής κλίμακας, φιλικής προς το χρήστη.
• Ένωση με το υδάτινο στοιχείο. Η διαμόρφωση της κεντρική πισίνας ως κεντρικό σημείο στάσης της πορείας του επισκέπτη και η γραμμική πορεία δίπλα σε ένα αβαθές στοιχείο νερού που οδηγεί στο κεντρικό κλιμακοστάσιο και τα δωμάτια, φέρνουν στο προσκήνιο το στοιχείο του νερού, το οποίο αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού του συγκροτήματος.

Το προτεινόμενο κατάλυμα αποτελείται από 2 ανεξάρτητους αρχιτεκτονικούς όγκους, έναν υφιστάμενος (μύλος) και έναν νέο ο οποίος τοποθετείται μέσα στον εκμεταλλεύσιμο χώρο του οικοπέδου βάσει σχεδιαστικών αρχιτεκτονικών χαράξεων με σκοπό τη δημιουργία ζωνών χρήσης. Οι αρχιτεκτονικοί όγκοι διαχωρίζονται βάσει των χρήσεων του σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς ενώ η προτεινόμενη διάταξη, αξιοποιεί με το βέλτιστο τρόπο την ιδιωτικότητα των επισκεπτών κατά τη διαμονή τους στο κατάλυμα. Κύριο χαρακτηριστικό της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής μελέτης αποτελεί η διάταξη των δωματίων σε σειρά με τους χαρακτηριστικόυς ημιυπαίθριους χώρους της όψης να δημιουργών εσοχές και προεξοχές στο σώμα του κτιρίου.

Όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους εξελίσσονται σε δύο στάθμες, μία ισογείου και μία υπογείου. Οι κοινόχρηστοι χώροι του ισογείου διακρίνονται σε δύο ενότητες, την ενότητα του Χώρου Υποδοχής στο υφιστάμενο κτίριο του μύλου, και την ενότητα του Εστιατορίου στο ισόγειο του νέου κτίσματος. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τον Χώρο Υποδοχής (Reception), Χώρο Αναμονής επισκεπτών (Lobby), Βιβλιοθή-Επιχειρηματικό Κέντρο, Χώρο Φύλαξης Αποσκευών και Κεντρικό Χρηματοκιβώτιο. Δεύτερη ενότητα αποτελεί το Εστιατόριο το οποίο περιλαμβάνει το χώρο εστίασης και το χώρο της κουζίνας. Οι κοινόχρηστοι χώροι του υπογείου διακρίνονται σε τρεις ενότητες, την ενότητα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, την ενότητα του Wellness Center και τέλος την ενότητα των χώρων βοηθητικής χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει μία Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων χωρητικότητας 100 ατόμων και ένα χώρο Φουαγιέ, η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει έναν Χώρο Υποδοχής, Εσωτερική Θερμαινόμενη Πισίνα, χώρο Massage, Steam Bath, αίθουσα Γυμναστηρίου καθώς και Αποδυτήρια επισκεπτών. Τέλος, οι βοηθητικοί χώροι, περιλαμβάνουν γενικούς αποθηκευτικούς χώρους, αποθήκη τροφίων, χώρο Πλυσταριού και Ιματιοθήκης και τέλος το κεντρικό μηχανοστάσιο του καταλύματος.
Όσων αφορά τους Ιδιωτικούς Χώρους των Δωματίων συνολικής δυναμικότητας 100 κλινών του Καταλύματος, σε επίπεδο ισογείου σε γραμμική διάταξη χωροθετούνται τριάντα (30) δωμάτια που προβλέπονται σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, τα οποία περιλαμβάνουν είκοσι (20) Junior Suites των δύο κλινών, πέντε (5) Master Suites των τριών κλινών, δύο (2) Comfort Suites των τριών κλινών και τρεις (3) Superior Suites τρίων κλινών οι οποίες ανπτύσσονται σε δύο ορόφους. Η διέλευση στο επίπεδο του ορόφου επιτυγχάνεται μέσω δύο κοινόχρηστων κλιμακοστασίων ενώ στα διώροφα δωμάτια μέσω εσωτερικής κλίμακας. Στο επίπεδο του ορόφου και επίσης σε γραμμική διάταξη χωροθετούνται δεκατρία (13) δωμάτια, τα οποία περιλαμβάνουν επτά (7) Junior Suites των δύο κλινών, τρεις (3) Master Suites των τριών κλινών, μία (1) Comfort Suite των τριών κλινών και δύο (2) Premium Suites των 2 κλινών. Προβλέπεται, με βάση τον σχεδιασμό, δύο (2) Junior Suite δύο κλινών στο χώρο του ισογείου να προορίζονται για άτομα μειωμένης κινητικότητας (Α.Μ.Κ.-Α.Μ.Ε.Α.). Η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου αλλά και στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια εξασφαλίζεται τόσο με τον ανελκυστήρα, όσο και με κατάλληλα σχεδιασμένες διαδρομές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις τεχνικές οδηγίες του υπουργείου με τίτλο «Σχεδιάζοντας για Όλους».