Η μελέτη αφορά την αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου γραφείων στην περιοχή «Ψυρρή» του Δήμου Αθηναίων, σε χρήση κατοικίας προς τουριστική εκμετάλλευση, ως Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια τεσσάρων κλειδιών. Η πρόταση περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου κτιριακού όγκου, και αφορά κατά κύριο λόγο εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις και αναδιαμόρφωση των όψεων του.
Το ακίνητο κατασκευάστηκε το 1973, βρίσκεται εντός του Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών και σε μικρή απόσταση από τα τοπόσημα και αξιοθέατα της πόλης. Τα παλαιά κτίρια, ιδίως όσα ανεγέρθηκαν με βάση το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από το 1984, έχουν μικρότερη αντισεισμική επάρκεια από τις νέες κατασκευές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποιήθηκε έλεγχος για “προσεισμικούς ελέγχους αποτίμησης φέρουσας ικανότητας υλικών κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ και αποτύπωση των υφιστάμενων στατικών σχεδίων“.
Ο έλεγχος στατικής επάρκειας ενός κτιρίου αποτελεί βασική διαδικασία για τη διασφάλιση της αντοχής, της ασφάλειας και της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του. Η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων επιτρέπει την ακριβή αξιολόγηση της κατάστασης του φέροντος οργανισμού, χωρίς να προκαλούνται φθορές στη δομή του κτιρίου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρέχονται όλα τα απαραίτητα δεδομένα στην ομάδα μελέτης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανάλυση του φέροντος οργανισμού και ο σχεδιασμός τυχόν απαιτούμενων ενισχύσεων ή επεμβάσεων.
Η διαδικασία της αρχιτεκτονικής μελέτης ξεκίνησε με τη στρατηγική ανάλυση της τοποθεσίας, της ιστορίας και των τάσεων της αγοράς, με στόχο την εύρεση μιας αυθεντικής έμπνευσης που θα καθορίσει τη φιλοσοφία του καταλύματος. Παράλληλα, εξετάσαμε τον ανταγωνισμό και το προφίλ του ιδανικού πελάτη, ώστε να δημιουργηθεί ένα concept που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς.
Η ανάπτυξη του brand name και του storytelling αποτελεί κεντρικό στοιχείο της υπηρεσίας, καθώς το όνομα του καταλύματος πρέπει να εκφράζει τη μοναδικότητά του, ενώ η αφήγησή του να δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση με τον επισκέπτη. Η σύνδεση του concept με την τοπική κουλτούρα και την ιστορία της περιοχής συμβάλλει στην αυθεντικότητα και ενισχύει τη συνολική εμπειρία φιλοξενίας
Σχετικά με την μορφολογική ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής πρότασης, έχει δύο βασικούς άξονες, την λειτουργικότητα και την ανάδειξη της υφιστάμενης δομής μέσω της ανάγνωσης των φορμαλιστικών της σχέσεων.
Στη θεωρία της τέχνης, ο φορμαλισμός είναι η έννοια εκείνη σύμφωνα με την οποία η καλλιτεχνική αξία ενός έργου καθορίζεται απόλυτα από την τεχνοτροπία του, δηλαδή τη μορφή – τον τρόπο που δημιουργήθηκε, τις καθαρά οπτικές του πλευρές, και το μέγεθός του, δίνοντας προτεραιότητα στην αισθητική αντίδραση, αγνοώντας το περιεχόμενο και τη σύνδεσή του με κάποιο γεγονός. Γενικά ο φορμαλισμός δίνει έμφαση σε στοιχεία σύνθεσης όπως το χρώμα, η γραμμή, και η υφή περισσότερο από τον Ρεαλισμό, το πλαίσιο, και το περιεχόμενο.
Όσον αφορά τη διάταξη του καταλύματος στο χώρο του ισογείου, αρχικά προβλέπεται η αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε αμιγούς κατοικίας. Στη μελέτη προτείνεται ο διαχωρισμός του σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους. Οι κοινόχρηστοι χώροι αφορούν τον χώρο υποδοχής, τον χώρο κίνησης του κλιμακοστασίου και μία στοά η οποία αποτελεί τον χώρο κίνησης παράλληλα με την πρόσοψη του κτιρίου, η οποία δίνει πρόσβαση στα δωμάτια.
Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήσαμε μία τμηματική ογκοπλαστική «εσοχή» προς δημιουργία ενός ανοικτού διαδρόμου, διατηρώντας όμως φωτιστικό άνοιγμα για το δωμάτιο στο ψηλότερο τμήμα της εξωτερικής τοιχοποιίας (στο όριο δηλαδή του κτιρίου). Με αυτόν τον τρόπο ιδιωτικοποιείται η πρόσβαση και η είσοδος στα εν λόγω δωμάτια, διαχωρίζοντας την εν λόγω κίνηση από το δημόσιο πέρασμα του δρόμου.
Οι όροφοι Α’ και Β’ είναι πανομοιότυποι μεταξύ τους και χωροθετούνται σε αυτούς από δύο δωμάτια με ιδιωτικό λουτρό το καθένα. Ο τρίτος όροφος της εσοχής στεγάζει ένα δωμάτιο δύο χώρων, καθιστικού, υπνοδωματίου και λουτρό. Το δωμάτιο είναι διαμπερές (προς την πρόσοψη και τον ακάλυπτο του κτιρίου) και εκτονώνεται σε μεγάλη βεράντα. Το δώμα του κτιρίου, δεν αλλάζει χρήση και παραμένει χώρος αποθήκευσης, βοηθητικός χώρος λειτουργίας του καταλύματος.
Στο υπόγειο προτείνεται αναδιαρρύθμιση των χώρων και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων πρόσβασης σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα ο χώρος του υπογείου έχει χωριστεί σε τρία μέρη, τον χώρο βοηθητικών χρήσεων λειτουργίας, τους χώρους βοηθητικών χρήσεων φιλοξενούμενων και τέλος τους χώρους τοποθέτησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Στους χώρους βοηθητικών χρήσεων λειτουργίας εντάσσονται χώροι αποθήκης και χώρος πλυντηρίων/ στεγνωτηρίων και επιφανειών σιδερώματος που αφορούν τα λευκά είδη του καταλύματος. Ο χώρος βοηθητικών χρήσεων για τους φιλοξενούμενους του καταλύματος περιλαμβάνει κοινόχρηστο χώρο πλυντηρίων και λουτρό.
“Οι μηχανικοί της Morphό, με την πολυετή εμπειρία στις Μελέτες και τις κατασκευές των τουριστικών έργων διαθέτουν την τεχνογνωσία μελέτης και στατικής ενίσχυσης υφιστάμενων κατασκευών. Έχοντας εμπειρία στην εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονιστικού Πλαισίου (ΚΑΝ.ΕΠΕ, ΚΑΔΕΤ κλπ) δυνάμεθα να σας υποστηρίξουμε σε κάθε έργο όσο και απαιτητικό να είναι.