Η αρχιτεκτονική μελέτη που πραγματοποιήσαμε αφορά την ανέγερση μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων με κολυμβητικές δεξαμενές στη Νάουσα της Πάρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το concept γύρω από την κτιριολογική σύνθεση ξεκίνησε από τα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου που βρίσκονταν στο νησί.
Η ιστορία εξόρυξης μαρμάρου στην Πάρο έχει τις ρίζες της στην πρωτοκυκλαδίτικη εποχή, με το παριανό μάρμαρο να θεωρείται απόλυτα μοναδικό λόγω της καθαρότητας, της υφής και κυρίως της διαφάνειάς του. Το παριανό μάρμαρο, που χρησιμοποιήθηκε στα αρχαία χρόνια για την κατασκευή επιφανών μνημείων και ναών, υπήρξε το βασικό υλικό για τη δημιουργία των εξαιρετικών γλυπτών και των αρχιτεκτονικών έργων της κλασικής Ελλάδας, ενώ οι διαχρονικές ποιότητές του έχουν αναγνωριστεί σε πολλές εποχές.
Εμπνευσμένοι λοιπόν από τη διάταξη του μαρμάρου στα αρχαία αλλά και σύγχρονα λατομεία, η σχεδιαστική ομάδα της Morphό επέλεξε να ‘’μιμηθεί’’ αυτή τη διάταξη στο οικόπεδο, με οριοθέτηση των στάθμεων και των αυλών των κτιρίων σε χαράξεις που θυμίζουν λατομείο. Αυτή η παραλληλία ενισχύει την αίσθηση της διαρκούς σύνδεσης του σύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος με την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού, διατηρώντας ταυτόχρονα την καινοτομία και τη φρεσκάδα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Το προτεινόμενο κατάλυμα αποτελείται από 16 νέους αρχιτεκτονικούς όγκους, συνολικής επιφάνειας δόμησης 1240,39 τ.μ. και συνολικής δυναμικότητας 80 κλινών. Οι κτιριακοί όγκοι διαμορφώνονται ως απλές ορθοκανονικές μονάδες 3 τύπων δωματίων και διαμερισμάτων, ο συνδυασμός των οποίων διαμορφώνει ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο στα πρότυπα των παραδοσιακών κατοικιών που συναντώνται στις Κυκλάδες. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη συμμετρία και την αρμονία που είναι χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής κουλτούρας. Το ξενοδοχείο, με τη διάταξή του, αντανακλά τη φιλοσοφία της παραδοσιακής κυκλαδίτικης κατοικίας, με αναλογίες και κλίμακες που αποπνέουν αίσθηση ηρεμίας και φυσικής ομορφιάς.
Για τους όγκους των κτιρίων επιλέχθηκε υπόλευκος μη λείος σοβάς, μια εφαρμογή ιδιαίτερα συνυφασμένη με τα ελληνικά νησιά, η οποία προσδίδει μια αίσθηση παραδοσιακού αλλά και μια ιδιαίτερη υφή στο χώρο. Η τελική επιφάνεια του σοβά είναι ελαφρώς τραχεία, με σκοπό να ενισχύσει τη φωτεινότητα του κτιρίου και να δημιουργήσει μια αίσθηση ζεστασιάς και ατμοσφαιρικότητας που θυμίζει τη φυσική αισθητική των νησιών του Αιγαίου. Το μάρμαρο έχει αισθητή παρουσία τόσο στον περιβάλλοντα χώρο, στις πεζούλες, όσο και στην επίπλωση, η οποία προτείνεται ως επί το πλείστον με χτιστά custom made έπιπλα, προσδίδοντας μια οργανικότητα στον χώρο με λεπτομέρειες μαρμάρου που επιτυγχάνουν την επιθυμητή σύνδεση με το γενικότερο concept του καταλύματος.
Η χρήση του μαρμάρου εκτείνεται επίσης στους κοινόχρηστους χώρους και τα διακοσμητικά στοιχεία, ενισχύοντας τη συνολική αισθητική και προσφέροντας ένα στοιχείο πολυτέλειας και υψηλής ποιότητας. Οι εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου, από τη reception έως τις σουίτες, ενσωματώνουν το μάρμαρο με σύγχρονο τρόπο, δημιουργώντας ισχυρές αντιθέσεις με την απλότητα του σοβά, ώστε να προάγεται η αίσθηση της αρμονίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς που ενσαρκώνει το νησί.
Το ξενοδοχείο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει τη διακριτική ένταξή του στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Κάθε κτιριακό σύνολο έχει τοποθετηθεί προσεκτικά στον χώρο, λαμβάνοντας υπόψη την κλίση του εδάφους και τις φυσικές γραμμές του τοπίου, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες απαράμιλλη θέα στο γύρω τοπίο. Η αίσθηση ελευθερίας ενισχύεται από τη διάταξη των εξωτερικών χώρων και των πεζούλων που περιβάλλουν τα κτίρια, προσφέροντας ιδιωτικότητα χωρίς να θυσιάζεται η σύνδεση με το τοπίο.
Με την επιλογή των υλικών και την εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, η σχεδιαστική ομάδα επιδιώκει να δημιουργήσει έναν χώρο που να εξυπηρετεί όχι μόνο τις λειτουργικές ανάγκες των επισκεπτών, αλλά και να τους παρέχει μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και πολυτέλειας, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με την παράδοση του νησιού και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική.
