Ανέγερση Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος 4* στο Δρυό της Πάρου

Το έργο αφορά στην ανέγερση Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος 4 αστέρων στο Δρυό της Πάρου με 23 δωμάτια, κολυμβητικές δεξαμενές, reception, lobby, κονόχρηστους χώρους, χώρο πρωινού, εστιατόριο, bar.

Ο οικισμός Δρυός βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και αποτελεί ιδιαίτερο τουριστικό πόλο έλξης. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε το λιμάνι του νησιού ενώ ακόμα διατηρούνται ίχνη από τις παράλληλες αυλακώσεις που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους νεώσοικους (μέρη όπου προφύλασσαν τα πλοία).

Η αρχιτεκτονική σύνθεση επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τελική μορφή των κτιρίων, ακολουθώντας παράλληλα τις προδιαγραφές του ΕΟΤ και τους όρους και περιορισμούς δόμησης βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Στο έργο αυτό, οι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά και προδιαγράφουν την αρχιτεκτονική μορφή της προτεινόμενης εγκατάστασης είναι:
• Δημιουργία ενός κέντρου αναφοράς των κοινοχρήστων χώρων. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να του επιβάλλεται η απομόνωση αλλά παράλληλα χωρίς να αποτελεί εμπόδιο στην ιδιωτικότητα των υπολοίπων.
• Ακτινωτή εξέλιξη των προσβάσεων των ιδιωτικών χώρων. Η περιήγηση στο οικόπεδο καθίσταται εύκολη λόγω των κεντρικών χαράξεων που δημιουργούνται στη πορεία κίνησης.
• Η μέγιστη εκμετάλλευση του τοπίου. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός καταλύματος όπου όλοι οι χώροι διημέρευσης θα έχουν ανεμπόδιστη επαφή με το φυσικό τοπίο.
• Η διατήρηση της μικρής κλίμακας, φιλικής προς το χρήστη.
• Ένωση με το υδάτινο στοιχείο. Η διαμόρφωση της κεντρική πισίνας ως σημείο έναρξης της πορείας του επισκέπτη και η κατάληξη της ίδιας πορείας στην ιδιωτική πισίνα κάθε δωματίου, ως φέρνει στο προσκήνιο το στοιχείο του νερού το οποίο αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού του συγκροτήματος.

Το προτεινόμενο κατάλυμα αποτελείται από 16 ανεξάρτητους αρχιτεκτονικούς όγκους, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα στον εκμεταλλεύσιμο χώρο του οικοπέδου βάσει σχεδιαστικών αρχιτεκτονικών χαράξεων με σκοπό τη δημιουργία ζωνών χρήσης.

Οι αρχιτεκτονικοί όγκοι διαχωρίζονται βάσει των χρήσεων του σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς ενώ η προτεινόμενη διάταξη, αξιοποιεί με το βέλτιστο τρόπο την ιδιωτικότητα των επισκεπτών κατά τη διαμονή τους στο κατάλυμα.

Όσων αφορά τους κοινόχρηστους χώρους εξελίσσονται σε δύο στάθμες, μία ισογείου και μία υπογείου. Οι κοινόχρηστοι χώροι του ισογείου διακρίνονται σε τρεις ενότητες, την ενότητα του Χώρου Υποδοχής, την ενότητα του Εστιατορίου και την ενότητα των Βοηθητικών χρήσεων.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τον Χώρο Υποδοχής, Χώρο Αναμονής επισκεπτών, Βιβλιοθήκη, Επιχειρηματικό Κέντρο, Χώρο Φύλαξης Αποσκευών, Κεντρικό Χρηματοκιβώτιο και Γραφείο Εργαζομένων με WC.

Η δεύτερη ενότητα, αυτή του εστιατορίου, περιλαμβάνει την Κουζίνα του εστιατορίου, Bar, διακεκριμένο χώρο τραπεζοκαθισμάτων και Buffet σερβιρίσματος πρωινού. Υποστηρικτικά των δύο κεντρικών λειτουργειών στο επίπεδο του ισογείου διαμορφώνονται κοινόχρηστα WC επισκεπτών, κεντρική κλίμακα προσπέλασης και ανελκυστήρας για το επίπεδο του υπογείου. Στο υπόγειο χωροθετούνται οι ενότητες του Wellness Center καθώς και χώροι βοηθητικής χρήσης. Πιο συγκεκριμένα το Wellness Center αποτελείται από χώρο Υποδοχής, Εσωτερική θερμαινόμενη Πισίνα, χώρο Massage, Sauna και Αίθουσα Γυμναστηρίου καθώς και Αποδυτήρια επισκεπτών.

Όσον αφορά τους ιδιωτικούς χώρους των δωματίων συνολικής δυναμικότητας 67 κλινών του καταλύματος, σε επίπεδο ισογείου με κλιμακωτή κατάβαση χωροθετούνται τα είκοσι τρία δωμάτια που προβλέπονται σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, τα οποία περιλαμβάνουν δεκαπέντε Σουίτες των τριών κλινών, έξι Junior Σουίτες των δύο κλινών και δύο Σουίτες δύο Υπνοδωματίων πέντε κλινών. Η διέλευση στα διαφορετικά επίπεδα του ισογείου επιτυγχάνεται μέσω υπαίθριων κοινόχρηστων κλιμακοστασίων.

Επίσης, προβλέπεται, με βάση το σχεδιασμό, δύο Junior Σουίτες δύο κλινών να προορίζονται για άτομα μειωμένης κινητικότητας (Α.Μ.Κ.-Α.Μ.Ε.Α.). Οι σουίτες αυτές χωροθετούνται στο επίπεδο του ισογείου χώρου εκτόνωσης των κοινοχρήστων χώρων. Η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου αλλά και στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια εξασφαλίζεται τόσο με τον ανελκυστήρα, όσο και με κατάλληλα σχεδιασμένες ράμπες και διαδρομές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις τεχνικές οδηγίες του υπουργείου με τίτλο «Σχεδιάζοντας για Όλους».

Υπηρεσίες

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Οικοδομική Άδεια, Κατασκευή Ξενοδοχείου

Περιοχή έργου

Δρυός Πάρου

Έτος

2020

Πελάτης

Ξενοδόχος

Αρχιτέκτονας

MORPHÓ