Διατηρητέα Κτίρια

Τα διατηρητέα κτήρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς αποτυπώνουν την ιστορία της Ελληνικής αρχιτεκτονικής τους περασμένους αιώνες και οφείλουμε να τα προστατεύουμε. Κατανοώντας τις ανάγκες του συγκεκριμένων κτιρίων καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται, η ομάδα της MORPHÓ συντάσσει και διεκπεραιώνει όλες τις μελέτες αποκατάστασης ακολουθώντας την κείμενη νομοθεσία, τους διεθνείς κανόνες αποκατάστασης μνημείων, καθώς επίσης και τις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους. Αναλαμβάνει την παρακολούθηση της διαδικασίας έγκρισης της οικοδομικής αδείας από τις αρμόδιες επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσίες με σκοπό την τελική αδειοδότηση του κτιρίου.

Μελέτη Αποκατάστασης Διατηρητέων Κτιρίων

Η Μελέτη Αποκαταστάσης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  1. Έλεγχος διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής αδείας αποκατάστασης. Κατά τον έλεγχο αυτό θα διερευνηθούνοι απαραίτητες εγκρίσεις από δημόσιες υπηρεσίες πριν την έκδοση αδείας, καθώς επίσης τα δυνατά όριαεπέμβασης και καθορισμός των προδιαγραφών βάσει όρων χαρακτηρισμού διατηρητέου κτιρίου καθώς και ηυποχρέωση ή μη για την έκδοση βεβαίωσης νομίμου περιγράμματος του ακινήτου.
  2. Καθορισμός κτιριολογικών προδιαγραφών – διάγραμμα ροής & πιθανών διατάξεων χωροθετήσηςκύριων και βοηθητικών χώρων κατοικίας βάσει σύγχρονων προδιαγραφών & αναγκών.
  3. Αρχιτεκτονική Αποτύπωση & Παθολογίας κτιρίου με παράλληλη φωτογραφική τεκμηρίωση . Παράλληλαθα εξεταστεί ο άμεσος περιβάλλον χώρος του κτιρίου σε επίπεδο προσβασιμότητας βάσει λειτουργικώναναγκών που θα καθοριστούν στο κτιριολογικό & λειτουργικό πρόγραμμα.
  4. Αρχιτεκτονική , στατική & Η-Μ μελέτη αποκατάστασης κτιρίου σε επίπεδο οριστικών μελετών.
  5. Απαιτούμενες εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών (υπηρεσία νεωτέρων μνημείων – εφορεία – αρχαιοτήτων& συμβουλίων αρχιτεκτονικής) με την κατάθεση & παρακολούθηση φακέλου.
  6. Έκδοση Οικοδομικής αδείας αποκατάστασης κτιρίου από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης, με τηνκατάθεση όλων των απαραίτητων οριστικών μελετών.

Μελέτη εφαρμογής στην Αποκατάσταση Διατηρητέων

Πριν την κατασκευή για την Αποκατάσταση του Διατηρητέου Κτιρίου προηγείται η Μελέτη Εφαρμογής.

Στη Μελέτη Εφαρμογής μελετώνται σε βάθος όλες οι μελέτες και η συνύπαρξή τους. Πραγματοποιείται έρευνα και παράγονται σχέδια με μεγαλύτερη κατασκευαστική λεπτομέρεια, προσδιορίζονται τα ακριβή υλικά, ο τρόπος τοποθέτησης ή συναρμογής τους, ο εξοπλισμός, κ.α.
Επίσης, στο σημείο αυτό, το έργο χωρίζεται σε στάδια κατασκευής, γίνεται η επιλογή εργολάβων και η σύνταξη προϋπολογισμού, ώστε να επιτευχθεί η κατανομή του κόστους που δύναται να καλύψει ο ιδιοκτήτης μεταξύ των επιμέρους σταδίων του έργου.

Αναπαλαίωση Διατηρητέων

Η αρχιτεκτονική – κατασκευαστική εταιρεία MORPHÓ εξειδικεύεται στην Αναπαλαίωση Διατηρητέων κτηρίων που πρόκειται να μετατραπούν σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα, αποκαθιστώντας τα άρτια στην αρχική τους μορφή χωρίς να αλλοιώνεται η μορφή και η δομή τους. Ανάλογα, πάντα, με την μελλοντική χρήση του κάθε κτηρίου, η ειδική ομάδα της MORPHÓ φροντίζει για την ανάδειξη της κλασσικής του αξίας του κτιρίου εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών.

Στη MORPHÓ αναλαμβάνουμε την αποκατάσταση του Διατηρητέου Κτιρίου είτε με την υπηρεσία του Project management είτε με πλήρη εργολαβία.

Το Project Management αφορά ιδιοκτήτες οι οποίοι θέλουν να έχουν άμεση εμπλοκή με το έργο έχοντας ενεργό ρόλο στην διαλογή των συνεργείων καθώς και την διαχείριση των πληρωμών τους.

Με λίγα λόγια οι ενέργειες στις οποίες συμμετέχει ο επενδυτής είναι οι εξής:
a) Επιλογή συνεργείων σε συνεργασία με τον υπεύθυνο διαχείρισης έργου (projectmanager)
b) Πληρωμή προμηθευτών και συνεργείων χωρίς μεσολαβητή
c) Καθορισμός πορείας εργασιών βάσει τρέχουσας χρηματοροής και επενδυτικής ικανότητας

Στη MORPHÓ αναλαμβάνουμε:
a) την εύρεση συνεργείων για την υλοποίηση των εργασιών του έργου
b) τις απαραίτητες προμετρήσεις – επιμετρήσεις υλικών και εργασιών
c) τις πιστοποιήσεις εργολαβικών εργασιών
d) την σύνταξη χρονοδιαγράμματος του έργου
e) την σύνταξη προϋπολογισμού έργου του έργου
f) τις απαραίτητες επιβλέψεις εργασιών καθώς και την μέριμνα τήρησης πρωτοκόλλων και μέτρων ασφαλείας

Στη δεύτερη περίπτωση η εργολαβία αφορά την πλήρη ανάληψη εκτέλεσης και κατασκευής του ξενοδοχείου με συγκεκριμένη συμφωνημένη – κλειστή αμοιβή. Παραδίδουμε το έργο «με το κλειδί στο χέρι» εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού!

Και στις δύο περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται από τον εκάστοτε υπεύθυνο του έργου του (project manager) με αναλυτικό εβδομαδιαίο report εργασιών και πορείας έργου.

Διατηρητέα Κτίρια

Τι λένε οι πελάτες μας;

Η εμπειρία μου με την εξ αποστάσεως συνεργασία, όσο επίφοβο και αν μπορεί να χαρακτηριστεί το «εξ’ αποστάσεως» με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Η συχνότητα των διαδικτυακών ραντεβού, η προθυμία της ομάδας και η διαρκής ενημέρωση για τη πορεία των μελετών επί του project δεν μου άφησαν κανένα περιθώριο ανασφάλειας. Όλα λειτούργησαν υποδειγματικά και είμαι χιλιοευχαριστημένος από τη MORPHÓ.

Ανδρέας Στούπας

Είχα πρωτοδεί την εταιρία στα social, ήθελα να εκσυγχρονιστεί το κατάλυμά μου, να αναβαθμιστεί, ήρθα σε επαφή με την εταιρεία και πραγματικά η επιλογή με δικαίωσε. Με την Αρχιτεκτονική πρόταση της MORPHÓ για την Ανακαίνιση και το Interior Design, καταφέραμε να αλλάξουμε κατηγορία και με την έγκριση σαφώς του ΕΟΤ, το ΑΚΤΑΙΟΝ πλέον είναι 3* Boutique Hotel!

Διονύσης Λογοθέτης «Ιδιοκτήτης του  Aktaion Beach Boutique Hotel &Spa»

Η συνεργασία μας με την εταιρία MORPHÓ για την αρχιτεκτονική μελέτη και ανακαίνιση του Parian Boutique Hotel ήταν άψογη. Είχαμε μονίμως την υποστήριξη και βοήθεια τους στην πραγματοποίηση της ανακαίνισης, σε ότι πρόβλημα παρουσιάστηκε. Τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαμε θέσει και το αποτέλεσμα στο τέλος της ανακαίνισης ήταν όπως ακριβώς το είχαν σχεδιάσει και είχαμε οραματιστεί.

Γιάννης Κονταράτος «Ιδιοκτήτης του Parian Boutique Hotel»