Οικοδομική Άδεια Ξενοδοχείου

Το πρώτο και βασικότερο στάδιο για την υλοποίηση ενός ξενοδοχείου, είναι η γνωμάτευση του οικοπέδου από έμπειρο Μηχανικό. Η γνωμάτευση αφορά την αρτιότητα και οικοδομισημότητα του οικοπέδου και προκύπτει έπειτα από μελέτη των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων στη θέση που θα κατασκευαστεί το έργο. Ανάλογα με την επιτρεπόμενη δόμηση του εν λόγω οικοπέδου, γίνεται η επιλογή του κατάλληλου τύπου καταλύματος.

Σε πρώτη φάση προτού ξεκινήσει η αρχιτεκτονική μελέτη, ο επενδυτής θα πρέπει σε συνεννόηση με τον Αρχιτέκτονα να αποφασίσει τον τύπο του υπό μελέτη τουριστικού καταλύματος, την κατάταξη (σε αστέρια ή κλειδιά) και τα κριτήρια τα οποία θα συμπεριλάβει γι’ αυτήν. Τα κριτήρια στη συνέχεια μπορούν να διαφοροποιηθούν, όμως είναι σημαντικό ο Αρχιτέκτονας να γνωρίζει πριν ξεκινήσει την προμελέτη του ποιες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές θα πρέπει να λάβει έστω αρχικά υπόψη του.

Τα τουριστικά καταλύματα με σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

  • Στα κύρια τουριστικά καταλύματα που είναι ξενοδοχεία και τα camping με αστέρια, οι ξενώνες φιλοξενίας και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
  • Και στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – επιπλωμένα διαμερίσματα με κλειδιά και οι αυτοεξυπηρετούμενες τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.

Τα ξενοδοχεία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε πέντε (5) κατηγορίες αστέρων, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε αστέρων (5*) και κατώτατη την κατηγορία του ενός αστέρος (1*).

Για κάθε κατηγορία αστέρων υπάρχουν υποχρεωτικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα προαιρετικά βαθμολογούμενα κριτήρια που πρέπει να ακολουθήσουμε στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στις οριστικές μελέτες για την έκδοση οικοδομικής αδείας ώστε να καταθέσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ειδικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ.

Στη συνέχεια ο επενδυτής σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες θα πρέπει να προσδιορίσουν το Concept και το Branding του καταλύματός του. Αυτά στη συνέχεια θα ενισχύσουν τη συλλογιστική πορεία και έμπνευση στην αρχιτεκτονική μελέτη, και ιδίως αργότερα στο στάδιο της πρότασης που αφορά το Interior Design.

Αρχιτεκτονική Προμελέτη

Ξεκινώντας την Αρχιτεκτονική προμελέτη, η αρχιτεκτονική ομάδα σε συνεργασία με τον επενδυτή προσδιορίζουν τις λειτουργίες και το σενάριο του ξενοδοχείου. Ο αρχιτέκτονας πραγματοποιεί την γνωμάτευση του οικοπέδου και του τόπου, διερευνά τις θεάσεις και τις ποιότητες της τοποθεσίας, μελετά την ιστορία και την αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τους όρους δόμησης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Concept θα αποτελέσουν την αρχή της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Ξεκινώντας με προσχέδια τα οποία παρουσιάζονται στον επενδυτή και στη συνέχεια με τρισδιάστατες απεικονίσεις, οριστικοποιείται η πρόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης, η μορφή και οι λειτουργικοί χώροι του καταλύματος.

Οριστικές Μελέτες για την Έκδοση Οικοδομικής Αδείας

Σε αυτό το στάδιο λαμβάνονται οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η εκπόνηση των λοιπών οριστικών μελετών με σκοπό την οριστική αδειοδότηση για την έναρξη της κατασκευής του κτιρίου ή των κτιρίων.Στο εν λόγω στάδιο κατατίθεται φάκελος στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης & σε λοιπέςυπηρεσίες όπως (συμβούλιο αρχιτεκτονικής, εφορεία αρχαιοτήτων κτλ.) που θα περιέχειόλες τις απαραίτητες μελέτες για την πληρότητα του φακέλου όπως:

1. Διάγραμμα δόμησης

2. Οριστική Αρχιτεκτονική μελέτη

3. Οριστική Στατική μελέτη

4. Οριστική Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων

5. Οριστική Μελέτη Ύδρευσης & Αποχέτευσης

6. Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας

7. Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κ.Εν.Α.Κ.

8. Μελέτη προσβασιμότητας

9. Χρονικός προγραμματισμός

10. Σχέδιο ασφάλειας και Υγείας Έργου

11. Προϋπολογισμός έργου

Η έκδοση Οικοδομικής Αδείας ανήκει στην δικαιοδοσία και στηναποκλειστική ευθύνη της αρμόδιας ΥΔΟΜ.

Στη MORPHÓ αναλαμβάνουμε τη σύνταξη των οριστικών μελετών για την έκδοση οικοδομικής αδείας για ανέγερση ή αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτίσματος για ξενοδοχειακό κατάλυμα με αστέρια.

Είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα, από την αρχική ιδέα έως την υλοποίηση.Σε κάθε έργο, αποτυπώνουμε την εμπειρία και το επαγγελματισμό μας. Κατασκευάζουμε όχι απλώς κτίρια, αλλά στιγμές που διαμορφώνουν τη ζωή.

Στη MORPHÓ η καινοτομία συναντά την ποιότητα και η λειτουργικότητα την αισθητική.

Τι λένε οι πελάτες μας;

Η εμπειρία μου με την εξ αποστάσεως συνεργασία, όσο επίφοβο και αν μπορεί να χαρακτηριστεί το «εξ’ αποστάσεως» με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Η συχνότητα των διαδικτυακών ραντεβού, η προθυμία της ομάδας και η διαρκής ενημέρωση για τη πορεία των μελετών επί του project δεν μου άφησαν κανένα περιθώριο ανασφάλειας. Όλα λειτούργησαν υποδειγματικά και είμαι χιλιοευχαριστημένος από τη MORPHÓ.

Ανδρέας Στούπας

Είχα πρωτοδεί την εταιρία στα social, ήθελα να εκσυγχρονιστεί το κατάλυμά μου, να αναβαθμιστεί, ήρθα σε επαφή με την εταιρεία και πραγματικά η επιλογή με δικαίωσε. Με την Αρχιτεκτονική πρόταση της MORPHÓ για την Ανακαίνιση και το Interior Design, καταφέραμε να αλλάξουμε κατηγορία και με την έγκριση σαφώς του ΕΟΤ, το ΑΚΤΑΙΟΝ πλέον είναι 3* Boutique Hotel!

Διονύσης Λογοθέτης «Ιδιοκτήτης του  Aktaion Beach Boutique Hotel &Spa»

Η συνεργασία μας με την εταιρία MORPHÓ για την αρχιτεκτονική μελέτη και ανακαίνιση του Parian Boutique Hotel ήταν άψογη. Είχαμε μονίμως την υποστήριξη και βοήθεια τους στην πραγματοποίηση της ανακαίνισης, σε ότι πρόβλημα παρουσιάστηκε. Τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαμε θέσει και το αποτέλεσμα στο τέλος της ανακαίνισης ήταν όπως ακριβώς το είχαν σχεδιάσει και είχαμε οραματιστεί.

Γιάννης Κονταράτος «Ιδιοκτήτης του Parian Boutique Hotel»